Actueel

Stand van zaken Slim en Duurzaam 2022

13/06/2022

In 2018 publiceerden twintig transportorganisaties en kennisinstellingen samen het actieplan ‘Slim en duurzaam’ om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te reduceren. Daarna volgden twee aanvullingen om inzicht te geven in activiteiten en behaalde resultaten. Vandaag is er een derde actualisatie beschikbaar die de huidige stand van zaken weergeeft.

De coronacrisis heeft de luchtvaartsector hard geraakt maar het verlangen om elkaar en de wereld te zien leeft nog sterk. De opdracht voor de luchtvaartsector is om daarbij het dilemma tussen de behoefte aan reizen en een duurzame toekomst op te lossen. De Nederlandse sector wil koploper zijn in het verduurzamen van de luchtvaart en blijft gecommitteerd aan de bijbehorende gestelde doelen. Daartoe hebben twintig toonaangevende transportorganisaties en kennisinstellingen in 2018 ‘Slim én duurzaam’ opgesteld. De partijen zijn van mening dat een CO2-neutrale luchtvaart in 2050 mogelijk is en de luchtvaart daarmee een van de meest duurzame, comfortabele en snelle manieren van vervoer kan zijn.

Doel van dit gezamenlijke actieplan is om de CO2-uitstoot van de luchtvaart vanuit Nederland in 2030 terug te brengen tot het niveau van 2005. CE Delft heeft de berekeningen en uitgangspunten van het Actieplan ‘Slim én duurzaam’ gevalideerd. Zij beoordeelt het plan als ambitieus en concreet en concludeert dat het geformuleerde doel haalbaar is.

Het actieplan kunt u hier downloaden: