Ons gezamenlijke doel

Samen investeren op weg naar een emissieloze luchtvaart: daar zetten we ons voor in! Nu al werken Nederlandse bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen iedere dag aan de innovaties van de toekomst die dit mogelijk gaan maken. Nederland loopt dus voorop.

Maar het moet sneller om de klimaatdoelstellingen te halen. Ons gezamenlijk doel: een Nationaal Onderzoeks- en Ontwikkelingsprogramma Duurzame Luchtvaart, waarin private en publieke partijen samen werken aan het versnellen van de realisatie van een emissieloze luchtvaart.
Benieuwd naar onze ambities? Bekijk de infographic hiernaast of laat u informeren op deze pagina!

Zo versnellen we verduurzaming

Klimaatimpact

Ook de Nederlandse luchtvaart voelt de urgentie om de klimaatdoelstellingen, zoals verwoord in het Akkoord van Parijs, te halen.

De Nederlandse luchtvaartindustrie kan een rol spelen bij het oplossen van de klimaatproblemen, namelijk door nieuwe technologie aan te leveren.

Investeren in nieuwe technologie levert op lange termijn economische groei op.

Foto: AreoDelft

Ontwerp & Constructie

Wij participeren in internationaal verband in ontwerp en ontwikkeling van nieuwe energie-efficiënte vliegtuigen, en de gevolgen voor het vliegtuigontwerp door het gebruik van nieuwe voorstuwingssystemen en brandstoffen. We realiseren CO2-reductie door toepassen van lichtere materialen voor constructie en onderdelen in nieuwe vliegtuigen. zoals rompen en staartdelen.

We werken aan nieuwe en verbeterde elektrische transportsystemen en bekabeling. De groeiende elektrificatie zorgt voor een grote toename van vereiste capaciteit.

Aandrijving & Brandstof

We werken aan nieuwe voortstuwings- en brandstofsystemen, zoals elektrische (kleine vliegtuigen) en hybride (korte- en middellange afstanden) systemen met bijvoorbeeld waterstof, inclusief effecten op onder meer vliegen, luchtlagen, en verneveling in de atmosfeer.

We onderzoeken daarbij een veelheid aan onderwerpen zoals nieuwe businessmodellen, maar ook de effecten van uitstoot binnen de diverse luchtlagen.

 

Ontwerp zonder titel-36

Onderzoek & Ontwikkeling

Er is niet één ‘silver bullet’, we moeten werken aan een combinatie van oplossingsrichtingen . Daarvoor is het noodzakelijk een Nationaal Onderzoeks- en Ontwikkelingsprogramma Duurzame Luchtvaart te starten

Overheid en sector zijn strategische partners in het
Nationaal Onderzoeks- en Ontwikkelingsprogramma Duurzame Luchtvaart. Naast private investeringen is ook financiering door
de overheid nodig:

Nieuws

Aad Veenman te gast bij BNR podcast ‘Eyeopeners’ 30/05/2022

Vorige week was Aad Veenman, voorzitter van het College Lucht- en Ruimtevaart Nederland, te gast in de podcast ‘Eyeopeners’ van BNR Nieuwsradio. In de podcast praat Nina… Lees meer

Minister van Economische Zaken en Klimaat bezoekt Consortium Luchtvaart in Transitie 17/05/2022

Op maandag 16 mei bracht de minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, een bezoek aan het Consortium Luchtvaart in Transitie. Het bezoek vond plaats in… Lees meer

Grote bijdrage Nationaal Groeifonds aan duurzame luchtvaart 14/04/2022

Vandaag heeft het Nationaal Groeifonds bekend gemaakt om 383 miljoen vrij te maken voor de luchtvaart van de toekomst, waarvan 119 miljoen euro voorwaardelijk. We zijn al… Lees meer

Events