Nederland in kop positie op ontwikkeling van vloeibare waterstof composiettanks voor de civiele luchtvaart
In december 2021 kondigde Toray Advanced Composites uit Nijverdal aan dat zij financiering hadden ontvangen uit het ‘Research and Development for Mobility’ (RDM)-fonds van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
De financiering is bedoeld voor de ontwikkeling van uit geavanceerde composietmateriaal bestaande waterstoftanks voor de civiele luchtvaart.
Als onderdeel van de Europese Commissie (EC) een groenere en duurzamere economie te creëren, is waterstof geïdentificeerd als een potentiële energiebron voor een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder luchtvaart. Met duurzame waterstof kan schone energie geproduceerd worden zonder CO2 uitstoot, waardoor het winnende waardepropositie is in de strijd tegen de klimaatcrisis. Daarnaast is waterstof een belangrijk onderdeel van de Green Deal van de EC om voor 2050 een volledig CO2-neutrale economie te creëren.
Om van waterstof een geschikte vliegtuigbrandstof te maken moet het onder hoge druk, als vloeistof, in extreem lage temperatuurbestendige tanks (-253°C) worden opgeslagen. Aan de te ontwikkelen vloeibare waterstoftanks worden dan ook uiterst hoge veiligheidseisen gesteld. Een metalen tank zou onder andere vanwege het hoge gewicht ongeschikt zijn voor de single aisle vliegtuigen vanwege onvoldoende radius. Echter, door gebruik van geavanceerde composietmaterialen zijn lichtgewicht, kosteneffectieve en veilige brandstoftanks zeer zeker mogelijk.
Een consortium van 13 partners uit de Nederlandse industrie en de academische wereld met Toray Advanced Composites, Nijverdal als penvoerder gaat zich richten op composiet tankconstructie, digitale ontwerpstrategieën en productietechnologie met als doel lichte, kosteneffectieve en veilige waterstoftanks voor de civiele luchtvaart te creëren.
De gezamenlijke ontwikkeling van vloeibare waterstoftanks voor de civiele luchtvaart zal tevens de internationale concurrentiepositie van Nederland verbeteren, nieuwe banen creëren en een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de transities op het gebied van duurzaamheid.
Frank Meurs, Managing Director, Toray Advanced Composites, concludeert verheugd: “Wij zijn bijzonder blij met de toekenning van dit RDM fonds. Door de beste Nederlandse industrieën en instituten samen te brengen in een uniek consortium, dragen we bij aan de versnelling van waterstoftechnologie in de luchtvaart als een duurzame brandstof voor de toekomst. Dit project onderstreept het commitment in de hele toeleveringsketen om duurzame voortstuwingstechnologieën vooruit te helpen en wordt uitgevoerd in volledige afstemming met de grote vliegtuig- en motorfabrikanten.”Projectpartners zijn:
- Aircraft Development and Systems Engineering (ADSE)
- Airborne
- Bold Findings
- Cryoworld
- GKN Aerospace
- IT’S Engineering
- Kok & Van Engelen Composite Structures
- Photonfirst Technologies
- Royal NLR – Netherlands Aerospace Centre
- Somni Solutions
- TANIQ
- Toray Advanced Composites
Voor meer informatie over dit project, lees dan het volledige persbericht.