Actueel

Kabinet steunt mobiliteitssectoren met subsidieregeling voor R&D

21/01/2021

Het kabinet heeft vandaag het aanvullende coronasteunpakket voor ondernemers gepresenteerd. In dit steunpakket kondigt het kabinet een subsidieregeling aan voor duurzame projecten in de automotive, maritieme en luchtvaartsector. Deze subsidieregeling sluit aan op de eerdere oproep van de mobiliteitssectoren, bestaande uit de partijen HTSM, FME, RAI Automotive NL, NMT, LRN en NAG.

De coronacrisis heeft de mobiliteitssectoren hard geraakt. Door terugval in omzet zijn bedrijven genoodzaakt om te bezuinigen op het R&D-budget. Dit gaat ten kosten van duurzame mobiliteitsprojecten en heeft daarmee grote consequenties voor het behalen van onze klimaatdoelen. De nu aangekondigde subsidieregeling in het aanvullend steunpakket zorgt voor een noodzakelijke impuls voor duurzame mobiliteitsprojecten zoals het produceren van lichtere materialen, het elektrificeren van energiesystemen, en de ontwikkeling van verbrandingsmotoren voor waterstof.

Daarmee is de subsidieregeling niet alleen goed nieuws voor de Nederlandse energietransitie maar ook voor de Nederlandse economie. Op deze manier waarborgen we namelijk de innovatiekracht van de Nederlandse maakindustrie die zo noodzakelijk is om onze toekomstige welzijn en welvaart zeker te stellen.

Lees de Kamerbrief en het pleidooi van de mobiliteitsindustrie