Wie wij zijn

André Steur

Functie

Commandant Luchtstrijdkrachten

Bij LRN

lid van het College (waarnemer)

Waarom

De Koninklijke Luchtmacht neemt deel aan Lucht en Ruimtevaart Nederland omdat de sector voor Nederland in meer opzichten van groot belang is. Het luchtvaartcluster is een impuls voor de technische opleidingen op alle niveaus. Tal van kennis- en onderzoekscentra en bedrijven spinnen garen bij onderzoek naar en productie van geavanceerde aan luchtvaart gerelateerde producten. De luchtvaart is van groot belang voor Nederland. Niet alleen is het inmiddels niet meer bijzonder om per vliegtuig naar de vakantiebestemming te reizen, maar ook vervoer van goederen door de lucht is niet meer weg te denken.

De Koninklijke Luchtmacht draagt bij aan veiligheid in en vanuit de derde dimensie. Wij bewaken het luchtruim en zorgen dat troepen op land of op zee hun werk kunnen doen. De militaire slagkracht is in 100 jaar tijd uitgegroeid tot de onmisbare en doorslaggevende factor bij militaire operaties.

Binnen het luchtvaartcluster werken mensen die technologische ontwikkelingen nauwlettend volgen. Dat heeft ons gebracht tot waar we nu staan. Maar ook nu volgen we de ontwikkeling, het zit als het ware in onze genen. Daarom is er ook aandacht voor de ruimte. We staan aan de vooravond van toeristische ruimtereizen. Wellicht vindt tijdens ons leven nog de eerste bemande reis naar Mars plaats. Er wordt gewerkt aan de mogelijkheid om mensen en goederen via de ruimte te vervoeren naar andere plaatsen op aarde. De Koninklijke Luchtmacht richt ook daarom haar vizier op de ruimte, vanwege de belangen die er nu al zijn en in de toekomst alleen maar toenemen. Nederland moet hierbij aansluiting houden, in het belang van onderwijs, onderzoek, werkgelegenheid en veiligheid, nationaal en internationaal en zorgen dat het de boot niet mist. Daarom neemt de Koninklijke Luchtmacht van harte deel aan het cluster Lucht- en Ruimtevaart Nederland.