Partners

Koninklijke Luchtmacht

De Koninklijke Luchtmacht is onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht ofwel Defensie. Het is een modern en technologisch bedrijf dat overal ter wereld ondersteuning levert aan militaire operaties, vredesmissies en humanitaire acties. De Koninklijke Luchtmacht wordt ook ingezet bij ondersteuning van de civiele autoriteiten bij rampenbestrijding en rechtshandhaving in Nederland. De luchtmacht is permanent in staat airpower te leveren. Hiervoor zijn uiteenlopende soorten vliegtuigen, helikopters en wapensystemen beschikbaar, maar bovenal beschikt de luchtmacht over hooggekwalificeerd personeel dat de inzet van al deze systemen mogelijk maakt.

In Nederland zijn er 8 verschillende luchtmachtlocaties; Vliegbasis Leeuwarden (F-16’s en Search and Rescue helikopters), Vliegbasis Volkel (F-16’s), Air Operations Control Station in Nieuw Milligen (luchtverkeers- en gevechtsleiding), Vliegbasis Eindhoven (transportvliegtuigen), Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen(helikopters),  Staf Commando Luchtstrijdkrachten in Breda, Koninklijke Militaire School Vliegbasis Woensdrecht en Logistiek Centrum Woensdrecht en tot slot het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg.

Missie en doelstelling

De Koninklijke Luchtmacht levert slagkracht in de vorm van airpower wanneer de samenleving dit verlangt. De wapensystemen van de luchtmacht maken het mogelijk het luchtruim te domineren en zo vrijheid van handelen te creëren voor operaties vanuit de lucht, te land en ter zee. De luchtmacht voert vredesoperaties uit samen met bondgenoten en andere onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. De inzetbereidheid en zo nodig de daadwerkelijke inzet van de luchtmacht dragen bij aan het behoud van de internationale rechtsorde. De luchtmacht staat voor de beschikbaarheid en inzetbaarheid van luchtmachtpersoneel en -middelen.